TOPRAĞIN EKİME HAZIRLANMASI
Çim tohumunun çimlenebilmesi, kök gelişiminin sağlanması ve gelişmesi için toprak 20-40 cm derinlikte işlenmelidir. Zayıf ve kumlu toprak yapılarında toprağın üst tabakasına 7cm kalınlığında organik yanmış hayvan gübresi veya kompost gübre serilmeli ve 15-20 cmlik kısmıyla karıştırmalıdır. Ağır ve killi toprak yapılarında ise toprağı seyreltmek için 7 cm kalınlıkta %70 kum ve %30 organik yanmış hayvan gübresi ve kompost gübre serilerek toprağın 15-20 cm tabakasıyla karıştırılmalıdır. Toprağın üzerindeki atık maddeler tırmık yardımıyla temizlenmelidir. Tohum ekilmeden önce tohumların farklı seviyelerde kalmaması için toprak yüzeyi eşitlenmelidir.
TOHUMUN EKİLMESİ
Çim tohumu ekimi için hazırlanmış ve eşitlenmiş toprağa her bir m2 için 25-50 g tohum elle ya da makineyle yarısı alanın enlemesine yarısı boylamasına serpilecek şekilde ekilmelidir. Tohumların üzeri 2cmlik tabaka olacak şekilde yanmış hayvan gübresi veya torfla kapatılmalıdır. Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulama yapılmalıdır.
TOHUMUN EKİM SONRASI SULANMASI
Çim tohumu ekildikten sonra hemen sonra sulanmalıdır. Tohumun ilk ekimi yapıldıktan sonra tohumun çimlenmesi için 3-4 hafta toprak nemli bırakılmalıdır. Sulama tekniği olarak yağmurlama sulama seçilmelidir. Sabah erken saatler ve akşam geç saatler sulama için verimli zamanlardır. Sulama süresi ve miktarı hava sıcaklığına ve havadaki nem miktarına göre belirlenmelidir.
ÇİM TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR
Çim tohumu ekimi için en elverişli hava sıcaklıkları 15-250C arasındadır. En uygun aylar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım aylarıdır.
ÇİMİN BİÇİLMESİ
Köklerin yeterli gelişimi sağlanamadığından ilk biçim çim için önemlidir. İlk biçim öncesi çim alan silindirlenmelidir ve çim biçme makinesinin bıçaklarının keskin olduğuna emin olunmalıdır. Çimin ilk biçimi boyu 8 cm’e ulaştığında 2 cm (çimin boyu 6 cm’ye indirilerek) kısaltılarak yapılır. Sonraki biçimlerde çim 6 cm’e ulaştığında 2 cm (çimin boyu 4 cm’e indirilerek) kısaltılır.
ÇİM ALANLARDA YABANCI OT MÜCADELESİ
Yabancı otların çoğalması çimin gelişimini engeller. Bu sebeple yabancı ot mücadelesi önemlidir. Çim alan oluşturulduktan sonra geniş yapraklı otları yok etmek için 2-4 D Amin içeren yabancı ot ilaçları kullanılmalıdır. İlaçlamanın yapılacağı gün rüzgarsız ve yağışsız bir gün olmalı ve 24 saat sulama yapılmamalıdır.