TOPRAĞIN EKİME HAZIRLANMASI

Mera tohumunun çimlenebilmesi, kök gelişiminin sağlanması ve gelişmesi için toprak 20-40 cm derinlikte işlenmelidir. Zayıf ve kumlu toprak yapılarında toprağın üst tabakasına 7cm kalınlığında organik yanmış hayvan gübresi veya kompost gübre serilmeli ve 15-20 cmlik kısmıyla karıştırmalıdır. Ağır ve killi toprak yapılarında ise toprağı seyreltmek için 7 cm kalınlıkta %70 kum ve %30 organik yanmış hayvan gübresi ve kompost gübre serilerek toprağın 15-20 cm tabakasıyla karıştırılmalıdır. Toprağın üzerindeki atık maddeler tırmık yardımıyla temizlenmelidir. Tohum ekilmeden önce tohumların farklı seviyelerde kalmaması için toprak yüzeyi eşitlenmelidir.

TOHUMUN EKİLMESİ

Mera tohumu ekimi için hazırlanmış ve eşitlenmiş toprağa her bir m2 için 25-50 g tohum elle ya da makineyle yarısı alanın enlemesine yarısı boylamasına serpilecek şekilde ekilmelidir. Tohumların üzeri 2cmlik tabaka olacak şekilde yanmış hayvan gübresi veya torfla kapatılmalıdır. Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulama yapılmalıdır.

TOHUMUN EKİM SONRASI SULANMASI

Mera tohumu ekildikten sonra hemen sonra sulanmalıdır. Tohumun ilk ekimi yapıldıktan sonra tohumun çimlenmesi için 3-4 hafta toprak nemli bırakılmalıdır. Sulama tekniği olarak yağmurlama sulama seçilmelidir. Sabah erken saatler ve akşam geç saatler sulama için verimli zamanlardır. Sulama süresi ve miktarı hava sıcaklığına ve havadaki nem miktarına göre belirlenmelidir.

MERA TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR

Mera tohumu ekimi için en elverişli hava sıcaklıkları 15-250C arasındadır. En uygun aylar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım aylarıdır.

MERANIN OTLATILMASI

Mera üç eşit alana bölünmeli ve kademeli olarak otlatılmalıdır. Bu şekilde sürekli otlatma sağlanabilir.