EKİM ZAMANI

En iyi verimin elde edilmesi için PROTEİN MİX dekara 20-30 kilogram olacak şekilde ekilmelidir. Kışlık ve yazlık olarak ekilebilmektedir. Kışlık ekim için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır. Baharlık ekim ise Mart'ın sonuna kadar yapılmalıdır. Ekim yapılacak tohum karışımı, rakımı düşük yerlerde fırfır veya mibzer ile rakımı yüksek yerlerde en az 2-4cm ekim derinliği olacak şekilde mibzer ile ekim gerçekleştirilir. Ekim yapılırken karışımın eşit olarak toprağa düşmesi için mibzer veya fırfırın yarı dolu olmasına dikkat edilmelidir.

GÜBRELEME ÖNERİSİ

Ekim yapıldıktan sonra yağış olmaz ise mutlaka çıkış suyu verilmelidir. Güz dönemi ekim yapılacak ise toprak analizi dikkate alınmak şartıyla ekimle birlikte dekara 15-20 kg DAP veya 20-25 kg 20-20 verilmelidir. Bahar ekimi yapılacak ise yine toprak analizi dikkate alınarak 15-20 kg 15-15-15 toprak altı gübresi verilir. Güzlük ekime göre Şubat veya Mart ayında dekara 15-20 kg ÜRE ya da Amonyum Sülfat gübresi verilmelidir. 

YÜKSEK VERİM İÇİN GÜBRELEME ÖNERİSİ

NUTRİLİZER ORGANİK GÜBRE ilk uygulaması bitki 5-7 cm iken dekara 200 cc (0.2 litre) ve NUTRİLİZER AMİNO dekara 250 cc (0.25 litre) pülverizatör, holder, ilaçlama makinesi uygulaması yapılır. İkinci uygulama buğdaygil kardeşlenme döneminde iken dekara 100 cc (0.10 litre) NUTRİLİZER ORGANİK GÜBRE ve dekara 250 cc (0.25 litre) NUTRİLİZER AMİNO pülverizatör, holder, ilaçlama makinesi ile yapılır. Taban gübreleme kalitesine bağlı olarak %15 ile %40 ekstra ot verimi sağlanır. Kimyasal içerikli taban gübreleriyle birlikte kullanıldığında %20’ye kadar, organik içerikli taban gübreleri ile birlikte kullanıldığında ekstra %40’a kadar verim artışı sağlanır.

SULAMA

Güzlük ekimlerde yılına göre yağışlar yeterli olmaz ise Nisan-Mayıs aylarında sulama yapılmalıdır. 

Yazlık ekimlerde ise iki kez sulama tavsiye edilir.

HASAT ZAMANI

PROTEİN MİX karışımı kuru ot ve silaj olarak hasat edilebilmektedir. Dekara ortalama kuru ot verimi 2000 kg civarındadır. Protein oranı %18 civarındadır. Ürün silaj yapılacaksa buğdaygillerin süt olum evresini tamamlaması ile hasat edilen arazide 1 gün bekletilerek soldurulmalıdır. Kuru madde oranı %35 olduğu dönemde (buğdaygillerin süt olum evresini tamamladığı dönemde) direk silaj yapılmalıdır. Dekara ortalama silaj verimi 6000-8000kg arasındadır.