Yaprak Uygulama Dozları
BİTKİ |
UYGULAMA ZAMANI |
PÜLVERİZATÖR,HOLDER,İLAÇ MAKİNESİ (DEKARA UYGULAMA DOZLARI) |
Domates-Biber-Patlıcan-Salatalık |
İlk çıkıştan yada fide dikiminden 10-15 gün sonra başlanarak ilk uygulama. İkinci uygulama çiçeklenme dönemi |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Karpuz-Kavun-Kabak
|
İlk çıkıştan yada fide dikiminden 10-15 gün sonra başlanarak ilk uygulama. İkinci uygulama çiçeklenme dönemi |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Fasulye-Nohut-Mercimek-Fiğ- Yem Bezelyesi
|
İlk çıkıştan sonra 1 hafta 10 gün içinde uygulama yapılır. İkinci uygulama bitki toprak yüzeyini kaplamaya başladığında yapılır. |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Ryegrass (Lolium Multiflorum/Süt Otu)
|
Çimlenme başladığında uygulama yapılır. |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Arpa-Buğday-Yulaf-Tritikale
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulama kardeşlenme öncesi |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Yonca
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulama ikinci biçimden sonra.
|
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Protein Mix 4 lü Kaba Yem Bitkisi
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulanma 15-20 gün sonra |
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Patates-Havuç-Pancar ve Diğer Yumru Bitkiler
|
İlk çıkıştan itibaren ilk uygulama. İkinci uygulama meyve oluşumuna başlamadan önce. |
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Mısır-Ayçiçeği
|
İlk çıkıştan itibaren 4-6 yaprak oluşumunda ilk uygulama. İkinci uygulama meyve oluşumuna başlamadan önce |
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Pamuk
|
İlk çıkıştan itibaren iki yapraklı iken ilk uygulama. İkinci uygulama kozalak oluşumunda. |
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Yerfıstığı
|
İlk çıkıştan itibaren ilk uygulama. İkinci uygulama 40 gün sonra. |
İlk uygulama 250-300 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Soğan- Sarımsak
|
İlk sürgünden sonra ilk uygulama. İkinci uygulama 45 gün sonra. |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Turunçgiller-Zeytin-Antepfıstığı-Sert Çekirdekliler-Üzüm
|
İlk uygulama çiçeklenme oluşumunda. İkinci uygulama ilk meyve oluşumunda |
İlk uygulama 150-200 cc İkinci uygulama 150-200cc |
Muz-Avakado-Mango
|
İlk uygulama ilkbahar döneminde. Gelişme dönemi boyunca 2-3 sefer uygulama yapılması önerilir |
İlk uygulama 250cc Diğer uygulamalar 250cc |
|
TOPRAK UYGULAMA DOZLARI |
|
BİTKİ |
UYGULAMA ZAMANI |
PÜLVERİZATÖR,HOLDER,İLAÇ MAKİNESİ,DAMLAMA SULAMA,YAĞMURLAMA (DEKARA UYGULAMA DOZLARI) |
Domates-Biber-Patlıcan-Salatalık |
İlk çıkıştan yada fide dikimininden 10-15 gün sonra başlanarak ilk uygulama. İkinci uygulama çiçeklenme dönemi |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc |
Karpuz-Kavun-Kabak
|
İlk çıkıştan yada fide dikimininden 10-15 gün sonra başlanarak ilk uygulama. İkinci uygulama çiçeklenme dönemi |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc
|
Fasulye-Nohut-Mercimek-Fiğ-Yem Bezelyesi
|
İlk çıkıştan sonra 1 hafta 10 gün içinde uygulama yapılır. İkinci uygulama bitki toprak yüzeyini kaplamaya başladığında yapılır. |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc |
Ryegrass (Lolium Multiflorum/Süt Otu)
|
Çimlenme başladığında uygulama yapılır. |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Arpa-Buğday-Yulaf-Tritikale
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulama kardeşlenme öncesi |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Yonca
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulama ikinci biçimden sonra.
|
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Protein Mix 4 lü Yem Bitkisi
|
İlk çıkıştan itibaren boyu 5-7 cm arası ilk uygulama. İkinci uygulanma 15-20 gün sonra |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Patates-Havuç-Pancar ve Diğer Yumru Bitkiler
|
İlk çıkıştan itibaren ilk uygulama. İkinci uygulama meyve oluşumuna başlamadan önce. |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc |
Mısır-Ayçiçeği
|
İlk çıkıştan itibaren 4-6 yaprak oluşumunda ilk uygulama. İkinci uygulama meyve oluşumuna başlamadan önce |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Pamuk
|
İlk çıkıştan itibaren iki yapraklı iken ilk uygulama. İkinci uygulama kozalak oluşumunda. |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Yerfıstığı
|
İlk çıkıştan itibaren ilk uygulama. İkinci uygulama 40 gün sonra. |
İlk uygulama 250cc İkinci uygulama 250cc |
Soğan- Sarımsak
|
İlk sürgünden sonra ilk uygulama. İkinci uygulama 45 gün sonra. |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc |
Turunçgiller-Zeytin-Antepfıstığı-Sert Çekirdekliler-Üzüm
|
İlk uygulama ilkbaharda ağaçlar ve omçalar uyanmadan önce. İkinci uygulama çiçeklenme döneminde. |
İlk uygulama 1000cc İkinci uygulama 1000cc |
Muz-Avakado-Mango |
İlk uygulama ilkbahar döneminde. İlk uygulamadan sonra 20-25 gün arayla uygulanması tavsiye edilir.
|
İlk uygulama 500-750cc Sonraki uygulamalar 500-750cc |
İncir |
İlk uygulama yaprak dökümünden sonra. İkinci uygulama uyanma dönemi. Üçüncü uygulama yapraklar kedi kulağı şeklinde olunca Dördüncü uygulama ilek (erkek) bittikten sonra. |
İlk uygulama 500cc İkinci uygulama 500cc Üçüncü uygulama 500cc Dördüncü uygulama 500cc |
TOHUMLARDA
Tohumlarda ilk çıkıştan itibaren bol su ile dekara uygulama dozlarına göre uygulanır. İlaçlama makinesi, holder ya da pulverizatör ile bitkiyi ve toprağı yıkar gibi toprağı da ıslatacak şekilde yapılır. Damlama sulama sistemi var ise dekara kullanım dozlarına göre damlama sulama ile uygulanır.
FİDELERDE
Fideli olan ürünlerde Nutrilizer Organik ile Fide dikilmeden daldırma işlemi yapılmasını tavsiye ederiz.Nutrilizer Organik ile daldırma işlemi yapılan fideler dikildikten sonra Nutrilizer Organik Gübrenin ilk kullanımı fide dikiminden 10-15 gün sonra kullanılır,eğer kullanılmamışsa fide dikiminden sonra ilk can suyu ile uygulama yapılır.
AĞAÇLARDA
Ağaçlarda uygulama dozları 10 yaşına göre düzenlenmiştir. Daha yaşlı ağaçlarda uygulama dozları %50’ye kadar artırılması tavsiye edilir.
Ağaçlarda İlk Uygulama
Her türlü ağaçlarda (üzüm asması, elma, erik,armut,vişne,kiraz,zeytin,antepfıstığı,fındık vs.) ilk uygulama aynıdır. Öncelikle toprak analizi yapılması önerilir. Toprak analizlerinde ki organik madde miktarı göz önünde bulundurularak ve dekara düşen ağaç sayısına göre alan miktarı tespit edilir. Örneğin toprak analizinde ki organik madde miktarı 2 den düşük ise, 1000 m2 ye 30 ağaç düşüyorsa, 3500 m2 de 105 ağaç olduğu tespit edilir. Ağaçların yaşı ve büyüklerine göre kullanılabileceği tespit edilir.
0-5 yaşlı ağaçlarda kullanılacak su miktarı = 5-10 lt.
5-10 yaşlı ağaçlarda kullanılacak su miktarı = 5-15 lt.
10-15 yaşlı ağaçlarda kullanılacak su miktarı = 10-20 lt.
15 yaşından büyük ağaçlarda kullanılacak su miktarı =20-40 lt.
olmalıdır.
Yukarıdaki formatlarla ağaçların büyüklükler ve yaşlarına göre ağaç başına harcanacak su miktarı tespit edilir. Örneğin 15 yaşında ağaçlarınız var; ağaç başına 20 lt. su düzenlenir. 105 ağaçta 2100 lt. suya 15 yaşında ağaç baz alınarak dekara narenciye için 1.000 cc, 3.5 dekar için toplam 3.5 lt. Nutrilizer Amino gurubu gübre konur. İlk uygulama ağaçların yaprak veya çiçek gözlerini oluşturmaya başlamadan 10 gün öncesinden köklere yapılır. Uygulama şekilleri mevcut sulama sistemleriyle veya pülverizatörlerle yapılabilir.
Not: Nutrilizer Organik ve Nutrilizer Amino yukarıdaki uygulamayla birlikte aynı anda yapılır.
Ağaçlarda İkinci Uygulama
İkinci uygulama ağaç türlerine göre değişir. Elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, fındık, şeftali, kayısı türleri, badem, dut, antep fıstığı, portakal, mandalina , limon ,greyfurt, nar, ayva, incir vs. ağaçlarda uygulamalarda kullanılacak su ve gübre miktarları ilk uygulamadaki miktarlarda olmalıdır. Uygulama zamanı çiçeklenme ve çiçeklenmeden sonraki 10 günlük süreç içerisinde yapılmalıdır. Bu dönemlerde kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu varsa kimyasal ilaç kullanımını takiben 5 gün sonra uygulama yapılmalıdır. Uygulama şeklin aynısı olabilir veya hem yapraktan hem kökten verilebilir.
MEYVE OLUŞUMU VE SONBAHAR UYGULAMALARI :
a-) Meyveler belirli büyüklüğe gelmeye başlamasıyla dökülmeler ve kurtlanmalar başlar. Hatta soğuk ve sıcaktan, hastalıklardan,veya dış etmenlerden dolayı meyve üzerinde lekeler ve kalitede düşüşler olur. Meyvelerden bu tür olumsuzluklardan oluşmaması İçin meyvelerin oluşmasından yaklaşık bir ay öncesinden itibaren Nutrilizer Amino uygulaması yapılmalıdır. Uygulanacak alan, gübre ve su miktarı ilk uygulama miktarlarınca olmalıdır. Uygulamalar bütün aşamalarda sabah erken saatlerde veya akşam gün batımından sonra (gün batımından en az 2 saat sonra) yapılır . Uygulama sıcaklıklarına göre su miktarı artırılmalııdr.
b- ) Ağaçlarda diğer bu uygulama şekilde şu şekildedir. Gübreleme yapılacak ağaçların yaklaşık olarak gövdeden 1-1-5 metre mesafeden en az 15-20cm derinliğinde ağacın etrafına daire şekilde hendek açılır .Yukarıdaki de belirttiği gibi sulandırılmış Nutrilizer Amino hendeğe gezdirerek dökülür .
2. Uygulamada da ağaçlarda Nutrilizer Organik ve Nutrilizer Amino aynı anda ilave edilerek kullandırılır.